Hout algemeen
In deze kennisbank staan diverse vragen en antwoorden over onze producten en diensten.
Neem contact opMassief hout is door de eeuwen heen veelvuldig gebruikt om onder andere lijstwerk en gevelbekleding van te maken. Milieuvriendelijk en één van de oudste en natuurlijkste materialen ter wereld. Er is nagenoeg geen andere lijstwerk en/of gevelbekleding te bedenken met een dergelijke natuurlijke uitstraling.
Massief hout heeft een aantal specifieke “natuurlijke” kenmerken die het weten waard zijn. Lijstwerk, houten kolom, vensterbank, traptrede, brede één massieve plaat uit één stuk enz. zou krom kunnen zijn of trekken, daarom worden deze meestal opgebouwd uit diverse delen, deze worden dan verlijmd tot het één deel, zo blijft het uitzetten en krimpen tot een minimum beperkt. Dit noemen wij geoptimaliseerd hout, meestal wordt de afkorting “geop.” gebruikt in de offerte of op de factuur, het kan voorkomen dat het hout geoptimaliseerd is of wordt en dat dit niet vermeldt staat in de offerte of op de factuur. Wij kunnen en geven géén garantie op alle gelijmde en/of massieve houten producten, het blijft een natuurproduct.
Massief hout kan de grillige van de natuur laten zien, zoals noestjes, scheurtjes, donker gekleurde harsgangen en verschillende kleurpatronen in delen onderling. Massief hout ondergaat onder invloed van licht, ofwel UV straling, een kleurverandering. Het kleurt als het ware door. Ook kunnen er kleurverschillen aanwezig zijn in de verschillende houten delen, langs en/of kops hout, ten opzichte van elkaar.
AD is de afkorting van kunstmatig gedroogd. De AD geeft dan aan dat het hout kunstmatig gedroogd, bv. bij Europees Eiken KD.
Bij de productspecificaties kan je de volgende begrippen en afkortingen tegenkomen:
- OS = Speciaal uitgeselecteerd hout (mooie kwaliteit).
- S/F = Zaag vallende kwaliteit
- AD = Lucht gedroogd.
- KD = Kunstmatig gedroogd.
- Geop. = Geoptimaliseerde (dit hout kan dan gevingerlast en/of gelamineerd zijn).
- Gev. = Gevingerlast.
- Gel. = Gelamineerd.
- VZ = Verzinkt
- Geg. = Gegalvaniseerd
Iedere houtsoort maakt in meer of mindere mate hars aan. Hars wordt aangemaakt ter bescherming tegen virussen, infecties en beschadigingen. De hoeveelheid hars kan per houtsoort verschillen. Dit is een natuurlijke eigenschap van hout. Hars kan verwijderd worden door het te laten uitdrogen waarna het eenvoudig met en scherp voorwerp kan worden verwijderd. Harsvlekken kunt u verwijderen met Terpentine.
Nee, ruw hout is door elkaar genomen behoorlijk vlak en recht, maar door diverse omstandigheden kan het voorkomen dat er producten niet recht zijn. Dat houdt in dat de producten hol of bol kunnen zijn, maar beide kan ook voorkomen, ook scheluw kan voorkomen. Ons advies daarom ook om na levering even de producten na te kijken en de niet rechte producten te gebruiken voor de korte stukken of deze producten met wat meer zorg te monteren, bijvoorbeeld met een lijmtang(en) recht trekken en dan goed vast te zetten. Bij geschaafd hout proberen wij de houten delen zoveel mogelijk recht en vlak te produceren, maar praktisch en technische is dit echter niet altijd mogelijk. Dus hou ook bij geschaafd hout er rekening mee dat niet alle delen kaarsrecht zijn!
Ook adviseren wij u bij het bestellen van de producten rekening te houden met een zaagverlies en/of uitval van ca. 5 á 10% (dit is een indicatie).
Ja, doorgaans hebben alle lijsten of delen een afwijking in de lengte, dit kan ± 1% zijn – of +, ook zijn ze aan beide zijde niet haaks gekort. Aan het begin en/of uiteinde kan machineslag, droogscheuren of ander dingen voorkomen. Wij adviseren u bij het bestellen van de producten rekening te houden met een zaagverlies en/of uitval van ca. 5 á 10%. De breedte en hoogte van een produkt zijn meestal vaste maten, tocht kan het voorkomen dat hier een kleine afwijking in zit. In ons productieproces proberen wij alle producten identiek te produceren als eerder productie van hetzelfde product, maar praktisch en technische is dit echter niet altijd mogelijk. De genoemde kenmerken kunnen dan ook nimmer een reden tot afkeur zijn van onze product(en).
Ruw hout is hout wat niet is bewerkt en/of behandeld. Door zaagtoleranties en afwijkende droogomstandigheden kunnen er in dit product maatafwijkingen en kromming voorkomen.
Wanneer maatvastheid en rechtheid (voor zover mogelijk) gewenst is adviseren wij u zo mogelijk een geschaafd product aan te schaffen
Bij de aankoop van ruw hout dient u met het volgende rekening te houden:
- Gedeeltelijk vergrijzing van het hout door het zonlicht;
- Maatafwijkingen tot ca. 10 à 15% op de kopmaat zijn mogelijk;
- Kromming;
- Scheurvorming (ontstaan door drogen, ook aan de kopse kanten);
- Scherpe kanten, welke mogelijk splinteren c.q. afbreken;
- Mogelijk geverfde markeringstekens op het hout;
- Oxidevlekken;
- Watervlekken.
Natuurlijke kenmerken die niet te voorkomen zijn, massief en samengesteld houtproducten is gevoelig voor vocht en temperatuurwisselingen en is daardoor altijd in beweging. Men spreekt dan van “het werken van het hout”. Plaats de houten producten binnen niet te dicht bij een verwarming en/of open haard, voorkom grote schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Ook binnen dient men te verkomen dat de houten producten in aanraking komt met doorslaand- en/of optrekken- en/of bouwvocht. Door deze vochtigheden in combinatie met schommelingen van de temperatuur kunnen er vervormingen en/of krimpen en/of uitzetten en/of aantastingen van het hout optreden. Buiten kunnen de houten producten door invloed van het weer, temperatuur en vochtigheid vervormen en/of krimpen en/of uitzetten en/of aantasten van het hout enz. De afmetingen kunnen hierdoor in zomer en winter verschillen. Ook kunnen we niet garanderen dat alle materialen volledig recht zijn en blijven. Fijn gezaagd hout is nooit maatvast. Ondanks alle zorg en aandacht voor het detail bij de selectie en verwerking is het niet mogelijk om alle genoemde kenmerken te voorkomen of onzichtbaar weg te werken. Bij samengestelde houten producten zoals: houten kolommen, houten liggers, houten vensterbanken, houten traptreden, voordeur ombouwen, houten boeidelen enz. kunnen lijmnaden en/of vingerlassen zicht aftekenen en/of open gaan staan. Buiten hebben extreem donkere kleuren ook een negatieve invloed op de vormstabiliteit en functionaliteit van de houten producten. Door de donkere kleuren absorberen de houtproducten meer zonlicht en zorgen voor grotere temperatuurstijging in de houten producten. Wij kunnen en geven géén garantie op alle massief en samengesteld houtproducten, het blijft een natuurproduct.
Iedere boom is uniek! Een massief stuk lijstwerk en/of gevelbekleding kan daarom altijd iets afwijken van het model wat U in de showroom heeft gezien!! Het is en blijft een natuurproduct met alle kenmerkende eigenschappen die behoren bij het karakter van massief hout en waaraan het zijn charme en warme uitstraling te danken heeft. De genoemde kenmerken kunnen dan ook geen reden zijn om dit als klacht te zien. Uiteraard blijven wij garant staan in geval van productiefouten of anders dan genoemd.
Een kenmerkende eigenschap van onbehandeld hout is dat het onder invloed van zon, regen en wind grijs zal verkleuren. Dit is het natuurlijke proces dat voor iedere onbehandeld hout geldt.
Een noest ook wel kwast of knoest genoemd in hout is de plaats waar een zijtak aan de boom groeide. In een boom heeft een tak een andere richting dan de stam van de boom. Open noesten kunnen worden gevuld, maar kunnen ook zacht gemaakt worden. Ieder houtsoort heeft dus kwasten/noesten. De grote en het aantal kwasten kan per houtsoort verschillen. Er bestaand dus geen houtsoorten zonder knoesten/kwasten.
Spinthout is de laag die rondom dit centrale deel, het is het niet-verkernde hout van een boom. Veelal heeft deze spintlaag een lichter kleur dan het kernhout en is daarom goed te herkennen. Het is goed om te weten dat Spinthout van nature minder duurzaam is dat het kernhout. Echter, bij de hardere tropische hardhoutsoorten is dit niet het geval.
Het hout wordt in handelslengtes geleverd, oftewel niet haaks aangezaagd en niet op lengte afgekort. Wanneer het hout droogt, kunnen er met name op het kopse vlak scheuren ontstaan. Wij raden je daarom aan op voorhand niet met de volle handelslengte te rekenen maar 10 centimeter afval in te calculeren. Na het afkorten adviseren we de kopse kanten te behandelen met een ‘sealer’ om inscheuren zoveel mogelijk te voorkomen.
Ieder boom heeft voedzame sapstromen waardoor de boom voedingsstoffen door de stam omhoog brengt. Kleine insecten kunnen deze sapstroom binnendringen op zoek naar voedsel. Als de boom gekapt is valt de sapstroom stil en overleven de kleine insecten beslist niet. Daarmee verminderen deze boorgaatjes de duurzaamheid niet. Boorgaatjes kunnen altijd ontstaan in hout en doen niets af aan de duurzaamheid van het hout. Boorgaatjes mogen dan ook voorkomen in hout. Houdt u hier dus rekening mee!
Kernhout is het centrale deel van de stam.
Wanneer uw hout gaat ‘bloeden’, verliest het hout vloeistof. De kleur van deze vlekken op het hout is rood/bruin, vandaar dat er wordt gezegd dat het hout ‘bloed’. Het bloeden van het hout gebeurt omdat het hout vochtig wordt. Hierdoor gaan de inhoudsstoffen van het hout lekken. Dit gebeurt voornamelijk bij looizuurhoudende houtsoorten. Denk hierbij aan de hardhoutsoorten Keruing, Eiken en Ayous. Looizuur is oplosbaar in vocht.
Als het bijvoorbeeld regent of u behandelt het hout met verf op waterbasis, kan het gebeuren dat het hout gaat bloeden. Gelukkig heeft dit absoluut geen invloed op de duurzaamheid van uw hout!
Zorg ervoor dat u zo snel mogelijk uw hout gaat bewerken én verwerken. Hierdoor zal uw hout niet gaan bloeden. Heeft u geen tijd om uw hout te bewerken en te verwerken? Leg het hout dan absoluut niet op een stenen ondergrond. Dit zorgt ervoor dat wanneer uw hout gaat bloeden er lelijke witte vlekken op de stenen verschijnen die zeer moeilijk te verwijderen zijn.
Probeer tevens te zorgen dat u uw hout droog legt en niet direct in de zon laat liggen. Heeft u verder geen plek en is het niet mogelijk om uw hout niet op stenen te leggen? Zorg er dan voor dat uw hout niet direct op de grond ligt en leg er een zeil overheen zodat uw hout niet nat wordt.
Door het drogen van het hout kunnen scheuren ontstaan. Hoe groter de kopmaat des te meer en groter de scheurvorming zal zijn. Dit komt doordat de buitenzijde van het hout droogt (krimpt) terwijl de kern van het hout nog nat is. Dit is houttypisch gedrag dat niet te vermijden is.